Aký je rozdiel medzi destilátom a liehovinou?
Ak si radi pochutnávate na kvalitnom alkohole, mali by ste o ňom čo – to aj vedieť. Ako pravý gurmán a fajnšmeker musíte z rukáva sypať aj rozdiely medzi jednotlivými druhmi alkoholu. Čím sa napríklad líšia destiláty od liehovín?
Poďme pekne po poriadku. Destilát a liehovina sú alkoholické nápoje, ktorých základnou zložkou je etylalkohol. Ten sa získava fermentovaním alebo inak povedané, kvasením cukrov. Ak hovoríme o destilátoch, kvas je tvorený čistým ovocím, kvasí ovocné cukry, teda aj pôvod získaného alkoholu je výsostne ovocný.
Pri výrobe liehovín – ako nám už napovedá aj samotný názov, je hlavnou zložkou lieh. Ako sa táto primárna zložka liehovín získava? Obvykle to nie je z ovocného kvasu ale z iných surovín, najčastejšie z obilia. Liehovina teda primárne nie je ovocný produkt, kým pôvod destilátu je jednoznačne ovocný.
Do liehovín sa pridáva aj časť destilátu, nie je to však pravidlom. Avšak platí, čím vyšší podiel pravého ovocného destilátu v liehovine, tým exkluzívnejší alkohol. Nie je ničím výnimočným, že liehoviny sa ochucujú a aromatizujú, aby bola ich chuť lahodnejšia, jemnejšia a lepšia.
Ako spoznáme kvalitu?
Pri výrobe destilátov je mimoriadne dôležitou časťou samotný zber a výber ovocia. Exkluzívne alkoholy obsahujú to najkvalitnejšie a najzrelšie ovocie, ktoré dokonale podčiarkne chuť nápoja a dodá mu tú správnu arómu. Po spracovaní ovocia, založení kvasu a „prekvasení“– premene cukru na alkohol, prichádza na rad samotné pálenie v destilačnom kotli, kde kvas prejde destiláciou.
Ako medzi sebou odlíšite jednotlivé druhy a typy tak, aby ste si vybrali kvalitu? Vždy si pozerajte etikety, na ktorých sa nachádzajú všetky potrebné údaje. Liehovina by zo zákona nemala používať názvy s koncovkou – ica (marhuľovica, hruškovica, čerešňovica, drienkovica a iné), pri destiláte toto obmedzenie neplatí.
Označenie destilátu koncovkou – ica je časté a zaužívané, nie je to však pravidlom, existujú aj destiláty, ktoré v názve koncovku – ica nemajú, no aj tak sa tešia veľkej popularite. Ak si chcete pripíjať len tým najkvalitnejším alkoholom, vhodné je pozrieť si jeho zloženie a zadnú etiketu, ktorá podrobne rozpisuje jednotlivé zložky a obsahuje aj konkrétnu informáciu o tom, či ide o destilát alebo liehovinu.
Text:PR